Pieczone jabłko


Jabłek trochę jest i zaraz przypomina mi się smak pieczonego jabłka, którego miałam przyjemność jeść po raz pierwszy dwa lata temu - i do tego były z grilla (!!!)..

Co potrzebujesz:
  • jabko
  • cynamon
  • miód/cukier
  • ew. konfiturę
  • folię aluminiową

Przygotowanie:
  1. Drylujesz - tak, jak potrafisz - jabłko. Bez krojenia. Musisz tylko od góry wyciąć dziurkę w środku.
  2. Wlewasz w środek miód/cukier.
  3. Dodajesz troszkę cynamonu.
  4. Ewentualnie jakąś konfiturę
  5. Zawijasz w folię aluminiową tak, aby był mały otwór na górze - dojście powietrza.
  6. Pieczesz od 20-40 minut. Zależy jaki masz piekarnik i czy zależy Ci na pieczonym jabłku czy musie jabłkowym.
  7. Wyciągasz, rozwijasz trochę z folii, czekasz aż stygnie i jesz.
Dodawaj miód/cukier, cynamon i konfiturę wedle uznania. Jeżeli masz słodkie jabłko (taka odmiana) to nie potrzebujesz dużo. Ja dodałam odrobinę za mało, ale już wiem na przyszłość by dodać więcej :)

Samcznoho!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Translate

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.